Norseman 2015 - rapport fra et support team

Isklar Norseman Xtreme Triathlon er legendarisk. I triatlonverden har dette løpet fått en kultstatus med sin helt ekstreme løypeprofil. Med start i Hardangerfjorden og avslutning på Gaustadtoppen, er dette en styrkeprøve av de sjeldne.

Det er ikke alle forunt å være med på denne galskapen. Du må selvfølgelig trene mot en slik utfordring, i tillegg må du faktisk få en av de 250 plassene som det hvert år trekkes om. Da min venn kastet seg på Norsemanlotteriet i fjor, var jeg ikke sen med å love å være support om lykken skulle stå ham bi.

Vår Norseman, Cyril, tilhører vår utvidede familie, er fransk, bosatt i Danmark og har tidligere gjennomført to fulldistanse triatlon, også kalt ironman. Han var godt forberedt allerede før han vant et startnummer i lotteriet. For support teamet gikk forberedelsene ut på å gjennomgå løypeprofil og næringsplan for konkurransedagen. Når det gjelder løypeprofil må jeg bare gjenta: Det starter kl 5.00 med svømming i Hardangerfjorden. Normalt sett svømmes det 3,8 km. I år var vannet kaldere enn normalt, derfor ble svømmedistansen halvert. En klok avgjørelse av arrangøren! (Sikkerhet kommer først!) Deretter skal det sykles 180 km over Hardangevidda og Imingfjell. Så avsluttes det hele med en helmaraton opp til Gaustadtoppen….! Det er sprøtt, det er galskap, ja, det er uforståelig for oss vanlige mennesker.

Selv har jeg aldri deltatt i triatlon. Men etter å ha observert den summende stemningen i lille Eidfjord i Hardanger dagen før dagen, har jeg forstått at det skal ikke stå på utstyret. Hverken på sykler eller supportbiler. Stor "mårn-du"-effekt hos enkelte. Likevel får du straks følelsen av at organisasjonen rundt Norseman er liten, uhøytidelig og familiær. Vi fikk raskt ordnet i logistikkproblemene vi hadde ved bare et spørsmål til en fra staben. Takk!

De som skal delta i Norseman eller være support må opp tidlig. Klokka var satt på 1.45 (!). Både triatleten og support sov heldigvis godt noen timer. Vår triatlet var rolig før start, faktisk beundringsverdig rolig. Det hjelper ikke å være nervøs. Samtidig står du foran en kraftanstrengelse som kommer til å gjøre vondt. Veldig vondt! Det kan ta motet fra de fleste.


Som support hjelper du til ved overgangene mellom de ulike øvelsene. På T1 skal våtdrakt og utstyr av og sykkelklær- og sko på. Jeg sto og ventet med hvit supporttrøye, et tegn på at du er klarert for å hjelpe til inne i T-sonen. Cyril var relativt tidlig oppe av vannet. Vi ble enige om at vi ikke skulle stresse, men ta det med ro i skiftene. Han passerte ut på sykkel etter 36 min. So far so good! Så var det å hive seg i bilen og kjøre til første avtalte langested.

Det var tilløp til kaos ut av Eidfjord. Det er forståelig at hver utøver kun får ha en supportbil. Jeg tror likevel det var mange som hadde fler. Tuneller, syklister og biler på smale vestlandsveier gjorde at vi var usikker på om vi rakk fram til avtalt første langested før Cyril. Vi rakk det så vidt! Videre til Dyranut, ca 1250 meter over havet for neste levering av næring.


Ved 35 km passeres høyeste punkt på sykkeldelen. Utøverne skal altså klatre de første 35 km av sykkeldelen! Au! Deretter bærer det ned til Geilo, før andre stigning møter dem. Etter Geilo er det fire tøffe stigninger over Dagalifjell og Imingfjell. Vår avtale var næringstilførsel i alle motbakker. Cyril klatret mange plasseringer på sykkeldelen og disponerte kreftene svært godt. Det kunne se ut som om mange andre tok seg ut litt mye i de tøffe motbakkene.
Etter en tøff utforkjøring ned fra Imingfjell var det tid for T2, skifte fra sykkel til løp. Dette er svært tøft for de fleste og det er viktig å ikke åpne for hardt. Vi var effektive på skifte av tøy og sko med kun 3 min. Ut fra T2 åpnet Cyril litt raskt med første km under 5 min. Han justerte seg inn og fant rytmen. Avtalen var kontakt ca hver andre kilometer, enten for næring eller for å høre om hvordan det fungerte. Ting fungerte! Første halvmaraton ble passer på 1.49!


En utrolig hyggelig opplevelse under vår Norsemansupport-ferd var møtet med de andre supportteamene. Du treffer de samme menneskene langs store deler av løypa. Det var god stemning og bra støtte fra stort sett alle hold. Hvis jeg skal sette fingeren på noe, var det en supportbil, av type sport, som bedrev uvettig kjøring. Ellers var det en særdeles hyggelig opplevelse.

Avslutningen på Norseman er BRUTAL! Det er ikke noe annet å si. Fra ca 26 km stiger det hele veien opp til toppen av fjellet. Det starter med såkalte Zombie Hill. 10% stigning og et drøss hårnålssvinger skal forseres opp mot sjekkpunktet på 32,5 km. Dette er punktet hvor du får beskjed om du skal til toppen og mot svart t-skjorte eller fortsette uten toppturen mot hvit t-skjorte. Kun de 160 første får komme opp på fjellet.

Ved gjennomgang av løypa var det bestemt at vår Norseman ikke skulle gjøre noen forsøk på å løpe denne bakken. Han hadde passert mange utøvere på løpedelen fram til da, men ble selv passert av flere opp Zombie Hill. Det er en krevende mental øvelse å møte denne veggen! Her er det lov å pace utøveren du følger. Dette var min oppgave. Jeg førsøkte å holde et jevnt, høyt gåtempo oppover. Ved passering check point var han nr 52, og fortsatte opp mot toppen.

Ved starten på selve stigningen opp mot toppen, på 37 km, blir det sjekket at du har med pålagt tøy og næring. Deretter får du slippe inn gjennom grinda og kan starte den kronglete veien mot målet. Norsemannen var ved bedre mot enn lenger nede og var klar for en siste kraftanstrengelse. Denne delen må forseres med support. Ingen utøvere får gå alene. Det ble den andre delen av supportteamet sin oppgave å pace opp steinura.



Selv om vi nå hadde tapt noen passeringer, var fokuset rettet mot å fullføre egen reise mot målet. Det er vondt, utmattende og ekstremt krevende. Desto større er den enorme mestringsfølelsen på toppen. Dette er stedet hvor tøffe menn og kvinner hulker på mållinjen og alle er vinnere.

For support ble det en fantastisk reise i norsk natur, norsk folkesjel, fransk/dansk maskineri, utrolige prestasjoner og viljestyrke. Sluttiden for vår Norseman ble fantastiske 12.59.48!

Gratulerer til alle som fullførte denne styrkeprøven! Jeg er så imponert! Vår Norseman kaster seg inn i lotteriet på nytt for 2016-versjonen av galskapen, dermed håper jeg på et gjensyn med Gaustadtoppen om et års tid!


SupportCarina

Kommentarer

Populære innlegg