Sisyfosarbeid

Det er vel med løping som med de fleste andre tingene i livet, av og til føles det som et evighetsarbeid. Man kan føle man står på stedet hvil, selv om man forflytter seg milevis i uka.

Myten som Sisyfos er velkjent for de fleste. Han var konge av Korint og kjent som en ganske slu kar. Han klarte å lure gudene flere ganger da han skulle hentes til dødsriket. Som straff ble han satt til å rulle en stor stein opp et fjell. Hver gang han var nesten på toppen mistet han grepet å måtte starte på nytt. Sisyfosarbeid brukes derfor ofte om evighetsarbeid.

Som sagt innledningsvis kan løping enkelte ganger fortone seg som slikt evighetsarbeid. Man løper og løper, men kommer man av flekken? Ja, med enkle grep kan følelsen av å være Sisyfos forhindres:

1. Variasjon: Veksle mellom ulike typer økter. Rolige turer kontra raske turer eller intervalløkter. Forslag på korte intervalløkter som går i sone 3 og/eller 4 kan være
            30 x 45/15
            30 x 60/20
            15 x 2 min, 30 sek pause
            10 x 3 min, 1 min pause
Rolige turer kan gjerne brekkes opp med korte stigningsløp på 40 til 100 meter.

2. Kjenn etter på kroppen hva slags økt du skal løpe ETTER oppvarmingen. Hva slags dag er det? Full guffe eller rolig restitusjon?

3. Løp med noen! Da går roligturen på et blunk


.
4. Bytt ut en av intervalløktene med spensttrening. Varm opp med rolig løping for deretter å kjøre spenstøvelser. Forslag på spenstøvelser: Trappehopp, hinkehopp skøytehopp, sprunglauf, tåhopp osv. Kjør for eksempel 10 repetisjoner og kjør 4-8 serier pr øvelse. Det kan lett bygges videre på. Samlet tid kan være ca 20 minutter. Rolig nedtrapp i etterkant er deilig.

5. Kjør en test! Av og til kan det være lurt å kjøre en liten konkurranse for seg selv. Du kan for eksempel kjøre 3000 m, 5 km eller 10 km test.

6. Løp et sted du ikke vanligvis løper. Av og til er det godt for hodet å skifte løpeterreng. Veksle mellom asfalt, mølle og terreng.

7. Meld deg på et løp. Det er ingen ting som gjør så mye for motivasjonen som tanken på et startnummer i det fjerne!

Lykke til!

Carina

Kommentarer

Populære innlegg