Quinoasalat - passer til det meste!
Jeg er opptatt av at mat
skal være næringsrik. Mye av det vi putter i munnen inneholder for lite av den
næringen vi trenger. Samtidig som at jeg synes man stort sett greier seg med sunn
fornuft når det kommer til kosthold, trenger man av og til å få øynene opp for
nye produkter.
Quinoa er et produkt jeg har
trykket tett til ernæringshjertet mitt. Vi bruker quinoa som alternativ til
pasta, ris og poteter når vi ønsker en forandring. Næringsmessig er quinoa helt
eksepsjonell og har av noen blitt betegnet som supermat. Den inneholder
essensielle aminosyrer som du ikke finner mye av i kornprodukter. Faktisk sies
det at quinoa inneholder like mye protein som biffkjøtt. I tillegg er de rike
på en rekke B-vitaminer og mineraler. Quinoa er laktose- og glutenfritt. Såpass
næringstett er quinoa at det var NASA som for noen år siden viste interesse for
frøet. De ville benytte det som næringsstoff i astronautmat.
Quinoa er blitt dyrket i
Sør-Amerika i minst 4000 år. Inkaindianerne mente at quinoa var en gave fra
gudene, og hadde den som en sentral del av kostholdet.
Du får kjøpt quinoa på
helsekostforretninger og i gode dagligvarebutikker. Det eneste negative jeg har
å si om quinoa er at det er forholdsvis dyrt.
Du kan bruke quinoa på mange
måter. Vi bruker det mest i salat, og oftest til laks eller kylling til middag.
Man kan også lage grøt av kokt quinoa, samt bruke det i bakst og pannekaker.
Når jeg lager salat til 4
personer bruker jeg 2 dl quinoa, som jeg koker etter anvisning på pakken. Jeg
bruker en hønsebuljongterning i vannet for å gi litt mer smak. Deretter lar jeg
quinoaen kjøle seg ned en halvtimes tid. Like før laksen/kyllingen er ferdig
blander jeg inn salat, ½ rødløk i båter og fetaost. Jeg bruker oljen fra
fetaosten som dressing, ca 1 ss eller så. Litt salt og pepper, så er det klart!
Det er også godt med soltørkede tomater og paprika hvis du ønsker en større
salat.
Restene spiser jeg til
kveldsmat!
Kommentarer
Legg inn en kommentar